
De Wilg Wildernisweek!
16 – 22 oktober 2023
Beleef de leukste buitenweek van het jaar: De Wilg Wildernisweek! Een fantastische buitenweek barstensvol workshops en wildernisactiviteiten waarbij het accent ligt op bushcraftskills en -crafts, nature awareness, storytelling, kampvuur en samen zijn.
Het is gelukt de beste (en leukste) instructeurs uit de bushcraftwereld samen te brengen in deze week. Ze bieden workshops aan waarbij je nieuwe skills en handcrafts kunt leren. Wat dacht je van vishuid looien, vuursteen bewerken, lepel snijden, primitieve vuurtechnieken, kampvuurjas maken, wild plukken, botnaals maken en nog zoveel meer! Daarnaast bieden we workshops aan op het gebied van nature awareness waar in je de verbinding met natuur leert leggen en verdiepen.
Arriën Stegehuis, de kampvuurkok zal de week uitluiden met een heerlijk Bourgondisch bushcraft weekend! Dit is ook los te boeken, zie hieronder.
Voor wie? Voor iedereen die bushcraft technieken en handcrafts wil leren, voor iedereen die meer wil leren en ervaren over nature awareness en natuurverbinding, voor iedereen die graag een week buiten is in de natuur en dat samen met anderen.
Datum: 16 tot en met 22 oktober
Kosten: Wildernisweek 7 dagen 645 euro,
Wil je alleen doordeweeks komen? Dat kan ook. 5 dagen: 495 euro;
Locatie: Natuurkampeerterrein De Altena, Zeewolde
Inclusief: alle workshops, cursusmateriaal, koffie/thee, overnachtingen
Exclusief: maaltijden van 16 tot en met 20 oktober. Op woensdag en vrijdagavond wordt een eenvoudige maaltijd verzorgd. Je bent welkom om mee te eten. Tijdens het bourgondisch bushcraftweekend zijn de maaltijden inbegrepen.
Wat neem je mee? Kampeerspullen, bord, beker en bestek, een stoeltje, Bushcraftmes, stevige schoenen, een dagrugzak met schrijfboekje, pen/potlood, waterfles, zitlap, regenkleding, warme kleding.

Meer informatie:
Een greep uit het workshop programma en de instructeurs:
Plantaardig gelooide vishuiden met Anna Luijten
Wie had gedacht dat je van vis niet alleen “zalmcarpaccio met tomaat en citroengras” kan maken, maar ook een hele jas? Of zelfs schoenen? Vishuiden kunnen een veel grotere toepassing hebben dan die wij kennen (namelijk afval). Wil je zelf ook vishuiden leren looien en weten waar je ze voor kan gebruiken? Wij gaan aan de slag met het op basis van planten looien van een zalmhuid. Tijdens deze workshop maken we ook een wandeling waar we gaan kijken naar verschillende planten waar je mee kan looien.

De eerste Taal met Erwin Overgoor
De natuur communiceert onophoudelijk met alles om haar heen. Ook wij kunnen deze taal spreken en verstaan. Daar is geen hocus-pocus of magie voor nodig want hij ligt diep opgeslagen in onze genen. We hoeven ons alleen maar te herinneren wie we ten diepste zijn; natuur. En al klinkt dat logisch, eenvoudig is het niet. Het vraagt om bewustwording, scherpen van de zintuigen en afstemming. Het daagt ons uit op zoek te gaan naar de stilte in onszelf om van daaruit te luisteren naar de geluiden om ons heen.
De eerste taal is de taal van de natuur. Door het opnieuw leren verstaan van deze taal blijven we geen toeschouwers maar gaan we onderdeel uitmaken van het grotere web van leven. Het verstaan van deze taal kan behulpzaam bij vele bushcraft vaardigheden zoals tracken, het vinden van water of een goede plek voor een onderkomen, het vinden van botten, veren of geweien en niet in de laatste plaats het ervaren van connectie met alles om ons heen.

Vuurstenen pijlpunten met Christian de Wolf
Heb jij je altijd al afgevraagd hoe onze voorouders van vuursteen vlijmscherpe pijlpunten konden maken? In deze workshop ga je leren hoe je van een flake van vuursteen een pijlpunt kan maken. Het maken van een vuurstenen pijlpunt is een goede manier om de basisprincipes van vuursteen bewerking te leren. Aan deze basisprincipes wordt in deze workshop ook veel aandacht besteedt. Vuursteen bewerking is een van de moeilijkste vaardigheden die onze voorouders beheersten maar ook één van de meest essentiële. Net zoals wij tegenwoordig een mes, een zaag en een bijl nodig hebben om als bushcrafter van de natuur te kunnen leven, was dat voor onze voorouders niet anders. Zij maakten bijlen, zaagjes, messen, pijlpunten, en schrabbers en nog tal van andere voorwerpen van vuursteen, die verassend scherp en effectief zijn.

Een naald van bot maken (met vuurstenen gereedschap) met Christian Wolf
Een van de belangrijkste voorwerpen die onze voorouders hadden waren naalden van bot.
Naalden waren nodig om huiden van dieren aan elkaar te naaien tot kleding.
Ben jij nieuwsgierig hoe onze voorouders die naalden konden maken en welke vuurstenen gereedschappen ze daarvoor nodig hadden? In deze workshop begin je met een bot van een hert en uiteindelijk ga je naar huis met een naald van bot, die verdacht veel lijkt op een moderne stalen naald. Je leert hoe je een naald van bot kan maken met uitsluitend vuurstenen gereedschap. Ik kan dat zelf binnen twee uur, maar dat is meestal met cursisten niet haalbaar, dus omwille van de tijd ga je waarschijnlijk ook wat moderner gereedschap voor de afwerking gebruiken, zoals een vijl. Je gaat wel de naald uit een bot zagen met vuurstenen zaagjes en burins en het oogje in de naald boren met een vuurstenen boortje.

Kampvuurjas maken met Marijke van Langen
Daar zit je dan super gezellig bij het kampvuur in je moderne outdoorjas. En plots springen de vonken alle kanten op. Hopla, en shit, een mooi zwart brandgaatje in je mouw! Met deze kampvuurjas hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. We gaan van een wollen legerdeken een heerlijk warme kampvuurjas maken. Wol brandt niet dus zwarte gaatjes in je jas zijn verleden tijd. We maken de jas in één dag en met de hand. Als je toevallig de workshop botnaald maken hebt gehad, kan dat met de botnaald. En anders met moderne naalden. Vanwege het materiaal wordt voor deze workshop een extra bijdrage gevraagd van 50 euro.

Primitieve vuurtechnieken met Martijn van der Vecht
Vanaf het moment dat we vuur leerden maken als mens ging onze ontwikkeling razendsnel. Maar hoe maakten de eerste mensen vuur? In deze workshop maak je kennis met verschillende primitieve vuurtechnieken en zal je ontdekken dat het nog niet zo eenvoudig is om met natuurlijk materiaal, vuursteen of een vuurslag vuur te krijgen. Ook leer je alles over verschillende wijzen van opbouw van vuur en een kampvuurplek maken.
Dit zijn een aantal van de workshops die gegeven gaan worden. Er zijn er meer, te lang voor deze site. Je krijgt het programma toegestuurd na je aanmelding.
Kom je ook? Gezellig!
Klik op de knop hieronder om je aan te melden!
Lukt het aanmelden via de knop niet? stuur een mail naar info@wildernisschooldewilg.nl met je gegevens en dieetwensen.

Bourgondisch Bushcraft weekend!
Wegens succes doen we het nog een keer!
22 – 23 oktober 2023
Kampvuurkoken met de leukste kampvuurkok van Nederland, vuur maken op primitieve wijze en eetbare planten verzamelen dat zijn de ingrediënten van het Bourgondisch Bushcraften weekend. En daarnaast natuurlijk gezellig samen buiten zijn en overheerlijk eten. Wil je leren koken op primitieve wijze, verschillende technieken om vuur te maken oefenen en alles over eetbare planten weten van een expert en deze ook gebruiken in het eten? Dan is dit jouw weekend!
Duur: zaterdag 10 uur tot en met zondag 16 uur.
Kosten: 165 euro, inclusief alle maaltijden en cursusmateriaal. .
Locatie: Natuurkampeerterrein de Altena, Zeewolde

Meer informatie:
We starten na een intro-ronde met een workshop vuur maken. Je leert hierin alles over de moderne en primitieve manieren om vuur te maken en te hoeden. Als het vuur aan is gaan we in de middag aan de kook. Kampvuurkok Arriën leert je alle kneepjes van het kampvuurkoken met de heerlijkste gerechten. Op zondag volgt het ‘ bakken in de billy’ en workshops rondom bijvoorbeeld eetbare planten.
Meld je aan voor dit weekend via
Meer weten over de kampvuurkok? Neem een kijkje op www.kampvuurkok.nl
Lukt het aanmelden via de knop niet? stuur een mail naar info@wildernisschooldewilg.nl met je gegevens en dieetwensen.

Workshop Kampvuurjas
Al jaren loop ik in het bos vaak in mijn zelfgemaakte wollen jas. Deze jas is gemaakt van een wollen legerdeken. Na vele opmerkingen van mensen die ook graag zo’n heerlijke, warme, buitenjas willen, bied ik nu samen met Esther Versluijs van Barefeet survival een eendaagse workshop aan. Ja, zo simpel is het namelijk: zo’n jas kan in een dag in elkaar zitten!
Heb je zelf een mooie wollen deken waar je graag een jas van wilt maken, neem deze dan mee. Wil je een deken via ons, laat het dan weten bij je aanmelding.
Verder meenemen: je lunch, zitlap of stoeltje, waterfles, eventueel als je het zelf hebt: naaigerei.
Wij zorgen voor garen, naalden etc en koffie en thee.
Datum: woensdag 18 oktober 2023
Duur: 7 uur uur; 10 tot 17 uur.
Kosten: 90 euro excl. deken; 140 euro incl. deken.
Groepsgrootte: Maximaal 16 deelnemers.
Locatie: Natuurkampeerterrein De Altena, Zeewolde
Meld je aan voor deze workshop via info@wildernisschooldewilg.nl en vermeld daarbij je gegevens.

Workshop Natuurbeleven
Met andere ogen kijken naar de natuurlijke wereld om je heen. Vanuit pure verwondering de natuur leren ontdekken. In deze workshop leer je je zintuigen in te zetten om bewuster te worden van je natuurlijke omgeving. Vossenpas, breedkijken, een zintuigzit zullen onderdelen zijn die geoefend gaan worden. Een leuke manier om kennis te maken met het bos en met wildernisschool De kleine wilg! Neem een zitlap mee en bij slecht weer regenkleding.
Duur: 2 – 2,5 uur.
Kosten: Prijzen vanaf 20 euro p.p. en data op aanvraag.
Groepsgrootte: Maximaal 16 deelnemers.
Locatie: Amsterdamse Waterleiding duinen (andere locatie in overleg)
Deze workshop is speciaal voor groepen.
Meld je aan voor deze workshop via info@wildernisschooldewilg.nl en vermeld daarbij je gegevens.

Workshop: Dichter bij de boom
Ontdek de wereld van de boom door een stapje dichterbij te doen. Kijkend, voelend, luisterend leer je jouw boom kennen. Een inspirerend avontuur met een creatief tintje. Neem een zitlap mee en bij slecht weer regenkleding.
Duur: 2 uur.
Kosten: Prijzen vanaf 20 euro p.p. en data op aanvraag.
Groepsgrootte: Maximaal 16 deelnemers.
Locatie: Amsterdamse Waterleiding Duinen (andere locatie in overleg)
Deze workshop is speciaal voor groepen.
Meld je aan voor deze workshop via info@wildernisschooldewilg.nl en vermeld daarbij je gegevens.

Blotevoetentocht
Met blote voeten over de bosbodem wandelen. Vertrouwen op dat wat je voelt. Op blote voeten wandelen is heerlijk en maakt dat je heel bewust beweegt. Tijdens een blotevoetentocht leer je op een veilige manier op blote voeten te wandelen met de vossenpas. Een verrassende ontdekkingstocht en heel gezond!
Duur: 2 á 3 uur.
Kosten: Prijzen vanaf 17,50 euro p.p. en data op aanvraag.
Locatie: Amsterdamse Waterleiding Duinen (andere locatie in overleg)
Blotevoetentochten worden op aanvraag aan groepen gegeven.
Meld je aan voor deze workshop via info@wildernisschooldewilg.nl en vermeld daarbij je gegevens.

Stiltewandeling
Samen in stilte genieten van de natuur. Een wandeling in stilte doet genieten en maakt bewuster van je natuurlijke omgeving en brengt je dichter bij jezelf. Bezinning in het groen. Een stiltewandeling bestaat uit een tocht en een meditatieve zit.
Duur: 2 á 3 uur.
Kosten: Prijzen vanaf 17,50 p.p. en data op aanvraag.
Locatie: Amsterdamse Waterleiding Duinen (andere locatie in overleg)
Stiltewandelingen worden op aanvraag aan groepen gegeven.
Meld je aan voor deze workshop via info@wildernisschooldewilg.nl en vermeld daarbij je gegevens.

Dwaaltochten
Samen op ontdekking al dwalende door een prachtig natuurgebied. Een hele dag de natuur in, buiten de paden, tijdloos en zonder zorgen. Puur genieten. De groep bepaalt de route, de lunch gaat mee in de rugzak. Verder laten we ons verrassen. Een buitenavontuur in het hier en nu helemaal los van het dagelijks leven. Geschikt voor teambuilding.
Duur: van zonsopgang tot zonsondergang (aangepaste tijd in overleg)
Kosten: Prijzen vanaf 57,50 p.p. en data op aanvraag.
Locatie: Amsterdamse Waterleiding Duinen (andere locatie in overleg)
Dwaaltochten zijn geschikt voor kleinere groepen tot 14 personen.
Meld je aan voor deze workshop via info@wildernisschooldewilg.nl en vermeld daarbij je gegevens.

Wilderniskids
Speciaal voor buitenkinderen biedt de Kleine Wilg Wilderniskids middagen aan. Hutten bouwen, leren sluipen, lekker vies worden, dieren leren kennen en nog veel meer!
Duur: 2 uur
Kosten: 10 euro per kind; data op aanvraag.
Locatie: Amsterdamse Waterleiding Duinen (andere locatie in overleg)
Meld je aan voor deze workshop via info@wildernisschooldewilg.nl en vermeld daarbij je gegevens.